O Άγιος Σώζων αρχικά ήταν ειδωλολάτρης κι ονομαζόταν Ταράσιος. Έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα.
Πατρίδα του ήταν η Λυκαονία. Όταν γνώρισε τον Χριστιανισμό βαπτίστηκε και ονομάστηκε Σώζων.
Ήταν βοσκός. Ήταν ιδιαίτερα πράος κι όταν οι άλλοι βοσκοί τον αδικούσαν εκείνος δεν αντιδρούσε αλλά τους αντιμετώπιζε με πραότητα.
Κάποτε ο Σώζων πήγε στην Πομπηιούπολη της Κιλικίας.
Εκεί μέσα σε ένα ειδωλολατρικό ναό είδε ένα χρυσό άγαλμα. Βλέποντας το ο Άγιος Σώζων εξοργίστηκε. Υπήρχε τόση πτώχεια στον κόσμο.
Με θάρρος έσπασε το δεξί χέρι του αγάλματος και τα χρήματα που πήρε από την πώληση του,τα μοίρασε στους φτωχούς.
Ο έπαρχος Μαξιμιανός φυλάκισε πολλούς χριστιανούς θεωρώντας τους υπεύθυνους της δολιοφθοράς.
Όταν το έμαθε ο Σώζων, παρουσιάστηκε στον έπαρχο, ομολόγησε την πίστη και την πράξη του.
Ο έπαρχος μόλις άκουσε την ομολογία του, διέταξε και τον βασάνισαν σκληρά. Αρχικά τον έγδαραν και στη συνέχεια τον έριξαν στη φωτιά.
Κάποτε πριν από πολλά χρόνια κάποιοι ναυτικοί οι οποίοι κινδύνεψαν εξαιτίας μιας θαλασσοταραχής αλλά κατάφεραν να σωθούν, βγήκαν στην παραλία της Φυσίνης της Λήμνου κι εκεί αντικρίζοντας τα ερείπια ενός παλιού μοναστηριού και θέλοντας να αποδώσουν ευχαριστίες για την σωτηρία τους στην θεία πρόνοια, υποστήριξαν, πως τους έσωσε ο Άγιος του τόπου, ο άγνωστος Άγιος του παλιού μοναστηριού, ο Άγιος που σώζει όσους κινδυνεύουν, ο Άγιος Σώζος.
Έτσι ο Άγιος Σώζος το μικρό δεκαπεντάχρονο τσοπανόπουλο που μαρτύρησε για την πίστη του έγινε ο Πολιούχος Άγιος της Λήμνου.
Κάθε χρόνο παραμονή της γιορτής του Αγίου, στις 6 Σεπτεμβρίου, τελείται θεία λειτουργία στο ξωκλήσι του στη Φυσίνη και πλήθη κόσμου από άκρη σε άκρη του νησιού πηγαίνουν για να προσκυνήσουν στη Χάρη του Αγίου Σώζοντος, προστάτη του νησιού.
Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του την 7η Σεπτεμβρίου.
Τα παλαιότερα χρόνια για να τιμήσουν τον Άγιο στη Φυσίνη γινόταν μεγάλο τριήμερο πανηγύρι.
Απολυτίκιο:Δι’ ομφής ουρανίου πιστωθείς προς τα κρείττονα, τους της ευσεβείας αγώνας απτοήτως διέδραμες. και ώφθης του Σωτήρος κοινωνός, αθλήσας Μάρτυς Σώζων ανδρικώς. δια τούτο διασώζεις εκ πειρασμών τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω παρασχόντι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη