Τον Αύγουστο του 1922 μια δεκαεξάχρονη κοπέλα η Βασιλεία Τσακάλου μαζί με την οικογένεια της και άλλους πρόσφυγες έφεραν την θαυματουργό εικόνα της Παναγιάς Σκουπιώτισσας στο Μούδρο με το ιστιοφόρο «Άγιος Νικόλαος» και την παρέδωσαν στην εκκλησιαστική επιτροπή του ιερού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» για να την φυλάξουν και για να την λειτουργούν .
Η εικόνα της Παναγίας σύμφωνα με την παράδοση θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και προέρχεται από το χωριό Σκοπιά(ή Σκουπιά) Προκονήσου της Προποντίδος.
Στο πίσω μέρος της εικόνας είναι ζωγραφισμένη η Σταύρωση του Κυρίου με κηρομαστίχη. Η εικόνα εορτάζει στις 23 Αυγούστου.
Η εικόνα της Παναγίας έμεινε στο Μούδρο για έντεκα χρόνια μέχρι να τακτοποιηθούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και να την πάρουν κοντά τους. Νέα πατρίδα βρήκαν στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής. Έτσι αφού εγκαταστάθηκαν και τακτοποιήθηκαν στη νέα πατρίδα στις 9 Οκτωβρίου του 1933,παρέλαβαν την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας από την εκκλησιαστική επιτροπή του ιερού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» του Μούδρου μαζί με άλλα εκκλησιαστικά σκεύη που τους είχαν εμπιστευτεί προς φύλαξη. Την εικόνα της Παναγιάς Σκουπιώτισσας παρέλαβε ο πλοίαρχος Κυριάκος Ιωακείμ Πριακωνάς και την μετέφερε με το πλοίο του «Αγιος Γεώργιος» για να την παραδώσει στην εκκλησιαστική επιτροπή των Νέων Ρόδων.
Εκτός από την εικόνα οι κάτοικοι του Μούδρου παρέδωσαν και ένα χρυσοκέντητο επιτάφιο, ένα πεντάκηρο, πέντε Άγια Δισκοπότηρα, ένα θυμιατό, μια λόγχη, ένα Ευαγγέλιο και καλύματα.
Η Λήμνος πολλές φορές κατά τα βυζαντινά χρόνια κυρίως στην περίοδο της εικονομαχίας αλλά κι αργότερα θα φιλοξενήσει ιερές εικόνες και ιερά λείψανα.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου