Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

H Ευαγγελίστρια του Μούδρου και τα επιστολικά δελτάρια του 1914-1918


Η «Ευαγγελίστρια» όπως χαϊδευτικά οι κάτοικοι του Μούδρου αποκαλούν τον ιερό ναό του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου», χτίστηκε το 1904 με συνεισφορές των ξενιτεμένων Μουδρουνών στην Αμερική και με προσωπική εργασία των ντόπιων, στη θέση που παλαιότερα υπήρχε ένα αγιορείτικο μετόχι.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή  τρίκλιτη βασιλική.Η ωραιότητα του ναού προκάλεσε συχνά το φωτογραφικό φακό.
Ιδιαίτερα οι φωτογραφίες που τράβηξε στα 1914-1918 ο Αλέξανδρος Παναγιώτου με τους Αγγλογάλλους αξιωματικούς μπροστά από το ναό,ως επιστολικό δελτάριο έκανε το γύρο του κόσμου κι αγαπήθηκε ξεχωριστά.
Η κάρτα κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο σε διάφορες εκδόσεις και έφερε διάφορους τίτλους.Άλλοτε έφερε το γενικό τίτλο "Ελληνική Εκκλησία" τυπωμένο στα ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά κι άλλοτε είχε τίτλο στα αγγλικά "Ελληνική Εκκλησία.Μούδρο"ή "Εκκλησία Μούδρου-Greek church Moudros L'eglise grecque de Moudros".
Αργότερα οι εκδότες Menahem & Sevy στα 1918 θα τυπώσουν στην Ιταλία το ίδιο επιστολικό δελτάριο με τον εσφαλμένο τίτλο "Θεσσαλονίκη-Ελληνική Εκκλησία" στα γαλλικά.
Η Ευαγγελίστρια θεωρείται μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες ελληνικές εκκλησίες.Οι φωτογράφοι φωτογράφιζαν όχι μόνο την εξωτερική όψη του μεγαλοπρεπή ναού αλλά και το εσωτερικό του.
Ήταν ένας ναός ιδαιίτερα μεγαλοπρεπής κι όμορφος για αυτό κι οι εκδότες επιστολικών δελταρίων (κάρτ ποστάλ) συχνά το προτιμούσαν για να τον προβάλουν  ως εξαίρετο δείγμα ελληνικής εκκλησίας.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη



1 σχόλιο:

  1. Δημήτρης Μπρόβας1 Απριλίου 2013 στις 5:12 μ.μ.

    Ο εσφαλμένος τίτλος περί Θεσσαλονίκης είχε οδηγήσει για πολλά χρόνια στο συμπέρασμα ότι αυτός ήταν ο ναός του Αγ. Νικολάου του Τρανού, ο οποίος δεν υπάρχει σήμερα (καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917). Ευτυχώς έχει αποκατασταθεί η αλήθεια, κι επίσης έχουν βρεθεί επιτέλους φωτογραφίες του κατεδαφισμένου αυτού ναού και γνωρίζουμε πλέον πώς ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή