Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αγία Μελιτινή ή Αγιά Μελτίνα


Ναός αφιερωμένος στην Αγία Μελιτινή υπάρχει στο χωριό Καλλιθέα της Λήμνου και βρίσκεται στα δεξιά της κεντρικής οδικής αρτηρίας, λίγο πριν το αεροδρόμιο.
Πρόκειται για ένα πολύ παλιό ξωκλήσι το οποίο έχει ανοικοδομηθεί πολλές φορές.
Το ερειπωμένο  ξωκλήσι αγόρασε μαζί με το κτήμα στο οποίο βρίσκεται ο Παναγιώτης Χριστοδούλου από μια οικογένεια  Αιγυπτιωτών και σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου,το αναστήλωσε.
Πρόκειται για μια τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική. Ο ναός έχει συντηρηθεί εκ βάθρων.Από το ξωκλήσι του 19ου αιώνα έχουν διατηρηθεί το πέτρινο υπέρθυρο και οι δυο πέτρινες κολώνες που πλαισαιώνουν την κεντρική πύλη του ναού.
Το καμπαναριό χτίστηκε το 2009 και είναι δωρεάν των Γεωργίου και Γεσθημανής Κομνούλια.
Το τέμπλο του ναού είναι ξύλινο.Δεσπόζουν οι εικόνες της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και της Αγίας Μελιτινής.
Η εικόνα της Αγίας Μελιτινής είναι έργο των αδελφών μοναχών του αγιογραφικού εργαστηρίου των Ιωσηφαίων στις Καρυές του Αγίου Όρους.Αγιογραφήθηκε το 1973 και φέρει τον αριθμό 10417.
Η εικόνα ξεχωρίζει για τη γλυκύτητα και το κάλλος της Αγίας καθώς και για την αρμονία των χρωμάτων.
Μια άλλη  ιδιαίτερη εικόνα του τέμπλου είναι η εικόνα της Θεομήτορος που συμπορεύεται μαζί με την Αγία Μελιτινή και βρίσκεται στο τέμπλο του ναού.
Η παλαιότερη εικόνα του ναού είναιι της Αγίας Κυριακής.Έργο το οποίο αγιογράφησε στα 1916 ο Γρηγόριος Παπαμαλής και φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή του ζωγράφου.Την ίδια εικόνα της Αγίας Κυριακής,έργο του Γρηγορίου Παπαμαλή συναντάμε σε αρκετά ξωκλήσια του νησιού.
Η εικόνα της Αγίας Κυριακής στο ναό δεν είναι τυχαία.Η Αγία Κυριακή συνδέεται με την πόλη Μελιτινή της Αρμενίας, σημερινή Μαλάτεια.
Στα δεξιά κι αριστερά του κυρίως ναού υπάρχουν ξύλινα στασίδια.
Οι ντόπιοι  αποκαλούν την Αγία, Αγιά Μελτίνα. Η Αγία Μελιτινή θεωρείται πολύ θαυματουργή και τιμάται με ιδιαίτερη αγάπη από τους Λημνιούς.
Η μνήμη της εορτάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου και πλήθος κόσμου κάθε χρόνο συγκεντρώνεται στο εκκλησάκι για να τιμήσει την Αγία.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

1 σχόλιο:

  1. Γιορτάζουμε τη μνήμη της στις 16 Σεπτεμβρίου.
    Μαζί με την άλλη μεγάλη Αγία της ημέρας, την Αγία Ευφημία...
    https://amfoterodexios.blogspot.gr/2017/09/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή