Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Η «Λευκή Παναγιά» των Καμινίων



Ο ενοριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Καμινίων ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το 1850 ενώ τα θυρανοίξια του ναού έγιναν στις 15 Αυγούστου του 1852 από τον τότε μητροπολίτη Λήμνου Δανιήλ.Μια ξεχωριστή, μοναδική για το κάλλος της και πολύ θαυματουργική εικόνα του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι η εικόνα της «Λευκής Παναγιάς». Πρόκειται για την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργο ανωνύμου αγιογράφου από κάποιο εργαστήρι των Ιεροσολύμων. 
Η εικόνα φέρει την ημερομηνία  1897 και ως τόπος κατασκευής της έχει τη σημείωση  Ιερουσαλήμ. Η εικόνα είναι αφιέρωμα ενός από τους Χατζήδες (προσκυνητές) των Καμινίων, του Ε. Ν. Κομνηνέλη. Στα 1897 αρκετοί Καμινιώτες επισκέφτηκαν τα Ιεροσόλυμα και βαπτίστηκαν στον Ιορδάνη ποταμό πραγματοποιώντας ένα τάμα ζωής.Στην ιδιαίτερη αγιογραφία της Κοιμήσεως δεσπόζει η μορφή της Θεοτόκου η οποία είναι ενδεδυμένη με λευκά υπέρλαμπρα ενδύματα ως νύφη.Η Θεοτόκος σύμφωνα με τον ανώνυμο αγιογράφο φέρει το «ένδυμα της αφθαρσίας» καθώς το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα της ψυχής. Η λευκή Παναγιά των Καμινίων είναι η Νύμφη η Ανύμφευτος κι αποτελεί απεικόνιση του θεολογικού ζητήματος που είχε θέσει στα  1854 ο Πάπας Πίος Θ' όταν με το αποστολικό διάταγμα γνωστό ως Ineffabilis Deus, καθόρισε την Άμωμο Σύλληψη.Σύμφωνα  με το δόγμα της Άμωμης Συλλήψεως η Θεοτόκος διατηρήθηκε από τον Θεό άμωμη από την κηλίδα του προπατορικού αμαρτήματος κατά την σύλληψή της. Αποτέλεσμα πολλά αγιογραφικά εργαστήρια ακόμα και Ορθόδοξα να απεικονίζουν την Θεοτόκο λευκοντυμένη, αφού το λευκό είναι το χρώμα της αγνότητας και υποδηλώνει την Άμωμο Σύλληψη. Στην πολυπρόσωπη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου δύο είναι τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν. Ο Χριστός που με το ηγεμονικό Του παράστημα κρατεί την ψυχή της Παναγίας Μητέρας Του ως βρέφος και το λευκοντυμένο χρυσοποίκιλτο σκήνωμα της Παναγίας στη νεκρική κλίνη.Στην κεφαλή και στα πόδια του νεκρικού κρεβατιού είναι μαζεμένοι θλιμμένοι οι απόστολοι.
Η εικόνα της Παναγιάς  είναι ιδιαίτερη και πολύ θαυματουργή σε όσους με αγνή τη καρδία επικαλούνται τις πρεσβείες της Θεοτόκου.
Ευαγγεία Χ.Λιάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου