Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Το προσκύνημα του Αγίου Χαραλάμπους στην Πλάκα
Στην ΒΑ άκρη της Λήμνου υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους.
Αρχικά στην τοποθεσία υπήρχε ένα μαντράκι με ένα μικρό προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, όπου οι μοναχοί που είχαν  σκήτες στην περιοχή το χρησιμοποιούσαν για κοιμητήριο.
Αργότερα σαν τα ασκηταρειά ερήμωσαν κι οι μοναχοί έφυγαν από την περιοχή οι Λημνιοί εξακολουθούσαν να επισκέπτονται το μαντράκι για να ανάψουν το καντήλι και να βρουν παρηγοριά, να πιούν αγίασμα από την ιαματική πηγή που υπάρχει στο ακροθαλάσσι και να σκεπαστούν με τη λάσπη για να γιατρευτούν.
Αποφάσισαν λοιπόν στο παλιό μαντράκι να φτιάξουν το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους.
Σαν άρχισαν όμως να το χτίζουν γρήγορα αντιμετώπισαν πρόβλημα με την αποθήκευση του ύδατος. Δεν τους αρκούσαν τα μέσα που διέθεταν να φυλάξουν το νερό που απαιτούσαν οι εργασίες. Απογοητευμένοι αναχώρησαν μα την άλλη μέρα σαν έφτασαν είδαν να έχει βγάλει η θάλασσα στο ακροθαλάσσι τέσσερα βαρέλια.
Αυτό το θεώρησαν μεγάλο θαύμα κι ευλογία. Αλλά και κάθε φορά που υπήρχε κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία στην ανοικοδόμηση του ναού πάντα ο Άγιος Χαράλαμπος έσπευδε να το λύσει και να βοηθήσει.
Τα παλαιότερα χρόνια στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους γινόταν μεγάλο πανηγύρι και προσκυνητές έσπευδαν από κάθε άκρη της Λήμνου για να προσκυνήσουν τον Άγιο και να προσευχηθούν.
Από τα Καμίνια έφευγαν το βράδυ συντροφιές πάνω στα γαϊδούρια και τα μουλάρια για να πάνε στον Άγιο.
Αναχωρούσαν τα μεσάνυχτα και έφταναν στο ξωκλήσι για να λειτουργηθούν γύρω στις 6 το πρωί.
Τα θαύματα του Αγίου Χαραλάμπους είναι πάρα πολλά για αυτό κι οι Λημνιοί τον έχουν προστάτη τους.
Μια κλίμακα  στην κορυφή της οποίας υπάρχει ένα προσκυνητάρι σκεπασμένο με βότσαλα οδηγεί στο ακροθαλάσσι στα Ρουσούνια Εκεί υπάρχει το αγίασμα του Αγίου Χαραλάμπους.
Στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Πλάκα κάθε καλοκαίρι τις 22 Αυγούστου(την παραμονή) εορτάζεται η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πλήθη προσκυνητών από όλη τη Λήμνο συνεορτάσουν την Μεγαλόχαρη.
Στον Άγιο Χαράλαμπο της Πλάκας συναντά ο επισκέπτης  το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα  της Λήμνου.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου