Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού


Ο Λάζαρος ήταν μαθητής και φίλος αγαπημένος του Ιησού. Κατοικούσε στη Βηθανία και είχε δυο αδελφές, μαθήτριες κι αυτές του Ιησού, τη Μαρία και τη Μάρθα.
Κάποτε ο Λάζαρος ασθένησε κι οι αδερφές του ενημέρωσαν τον Ιησού. Όταν όμως ο Ιησούς έφθασε στο σπίτι, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός τέσσερις ημέρες [1] Ο Ιησούς αφού προσευχήθηκε, ανάστησε το Λάζαρο από τους νεκρούς, λέγοντας: «Λάζαρε, δεύρο έξω[2]». Ο Λάζαρος αναστήθηκε και βγήκε από το μνήμα με δεμένα τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο με σπάργανα.[3]
Το θαύμα ήταν πολύ μεγάλο και τότε πολλοί από τους Ιουδαίους, πίστεψαν στον Ιησού Χριστό. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Λάζαρος μετά την ανάσταση του πέρασε όλη την υπόλοιπη ζωή του αγέλαστα χάρη στα όσα αντίκρισε στο κόσμο των νεκρών[4].
Λέγεται ότι μόνο μια φορά στη ζωή του μειδίασε κι αυτή ήταν όταν είδε έναν άνθρωπο να κλέβει ένα πήλινο λαγήνι.Τότε είπε «το χώμα κλέβει το χώμα».
Σύμφωνα με το Θεόδωρο το Στουδίτη (759-826), ο Λάζαρος μετά την ανάσταση του έζησε τριάντα χρόνια[5] «Λαζάρου του μακαριωτάτου εορτάζωμεν τα μνημόσυνα, μάλλον δέ τά εγέρσια, Λαζάρου εκείνου τά τριάκοντα έτη ζήσαντος, ώς ο λόγος, και επισκοπήσαντος μετά την ανάζησιν». Λίγα χρόνια μετά την ανάσταση του, ο άγιος Λάζαρος χειροτονήθηκε από τους απόστολους Παύλο και Βαρνάβα, επίσκοπος Κιτίου της Κύπρου.
Εκοιμήθει το  έτος 63 μ.Χ. και ετάφη μέσα σε μαρμάρινη σαρκοφάγο που έφερε στα εβραϊκά την επιγραφή: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού».
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


[1] Ιωάννης 11:17
[2] Ιωάννης 11:38-44
[3] Ιωάννης 11:44
[4] Πες μας Λάζαρε τι είδες
εις τον Άδη που επήγες.
Είδα φόβους, είδα τρόμους,
είδα βάσανα και πόνους...
[5] Σύμφωνα με την παράδοση όταν αναστήθηκε ήταν τριάντα χρονών και έζησε ακόμα τριάντα χρόνια. Αναφέρει ό άγιος Έπιφάνιος Κύπρου : «Εν παραδόσεσιν εΰρομεν ότι τριάκοντα ετών ην τότε ό Λάζαρος, ότε έγήγερται μετά δε το αναστήναι αυτόν άλλα τριάκοντα έζησε καί ούτω προς Κύριον έξεδήμησε κοιμηθείς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου