Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η Αγία Ευφημία στο Φακό της Λήμνου


Το 770-775 μ.Χ., κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Ε’, ο επονομαζόμενος Εικονομάχος, διέταξε να πετάξουν στο Βόσπορο  τη λάρνακα με το λείψανο της Αγίας Ευφημίας.
Η λάρνακα μέσα στην οποία φυλασσόταν το λείψανο της Αγίας, αφού διέσχισε τον Εύξεινο Πόντο και πέρασε τα Δαρδανέλια, προσώκειλε στη Λήμνο σύμφωνα με το Ζωναρά.
Οι κάτοικοι του νησιού το βρήκαν στην αμμουδιά, το συνέλεξαν και αφού του απέδωσαν τις απαιτούμενες τιμές, το φύλαξαν ευλαβικά στο νησί τους.
Το 760, ύστερα από διαμονή 15 χρόνων στη Λήμνο, η λάρνακα με το λείψανο της Αγίας Ευφημίας, με διαταγή της αυτοκρατόρισσας Ειρήνης,  επέστρεψε στην Βασιλεύουσα.
Ο Αγγελής Μιχελής αναφέρει: «Εις τον Κονδιά ανήκει, κατά το ήμισυ, η χερσόνησος Φακός με το ιστορικόν παρεκκλήσιον της Αγίας Ευφημίας ένθα και τα κτήματα του κ. Πολυταρίδη»[1].Συνεχίζοντας την αφήγηση του αναφέρει ότι δυο αδέλφια ο Σέργιος και  ο Σεργώνας  ήταν αυτοί που περισυνέλεξαν το άγιο λείψανο.
Το εξωκλήσι της «Αγιαθυμιάς» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Αγία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου, στο ακρωτήριο Σταυρός. Την ημέρα του εορτασμού της Αγίας Ευφημίας στην Κωνσταντινούπολη, ο ιερέας μοίραζε στις γυναίκες, βελόνες ραψίματος που τις είχε σταυρώσει στο λείψανο της Αγίας για να τους βοηθούν στο έργο τους. Η Αγία Ευφημία θεωρείται η προστάτης των ραπτών.Στις 11 Ιουλίου η εκκλησίας  μας τιμά την ανάμνηση του θαύματος που πραγματοποιήθηκε από την αγία Ευφημία την εποχή του Αυτοκράτορα Μαρκιανού και της Πουλχερίας. Τότε  συντάχθηκαν δύο τόμοι, ο ένας των Ορθοδόξων και ο άλλος των Μονοφυσιτών στα πλαίσια  της Συνόδου της Χαλκηδόνας το 451 προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πλάνη. Οι δυο τόμοι τοποθετήθηκαν εντός της λάρνακας της Αγίας Ευφημίας στο στήθος της. Μετά την πάροδο οκτώ ημερών ανοίχτηκε η λάρνακα. Ο τόμος των αιρετικών βρέθηκε στα πόδια της Αγίας και των Ορθοδόξων στο στήθος της.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου