Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Άγιος Σώζων

Ο Άγιος Σώζων καταγόταν από την Λυκαονία, μια περιοχή της Καππαδοκίας που βρίσκεται  στα σύνορα με την Κιλικία.
Στα 288 σύμφωνα με τον ανώνυμο συναξαριστή[1] του ενώ ο Άγιος ήταν ακόμα μικρό παιδί εργαζόταν ως βοσκός προβάτων.
Μια μέρα είδε μια θεοφάνεια και αφού εγκατέλειψε τα πρόβατα του κατέβηκε στην Πομπηούπολη της Κιλικίας.
Στην Πομπηούπολη ο Άγιος επισκέφτηκε έναν ειδωλολατρικό ναό κι όταν είδε ένα χρυσό άγαλμα, θύμωσε τόσο πολύ για την πλάνη των ανθρώπων που αποφάσισε να κόψει  το δεξί χέρι του ειδώλου.
Αυτό το πούλησε στη συνέχεια σε έναν αργυραμοιβό και τα χρήματα που έλαβε τα μοίρασε στους φτωχούς.
Αργότερα επειδή είδε να συκοφαντούνται αδίκως για την ενέργεια του αθώοι εμφανίστηκε μπροστά στον ηγεμόνα της περιοχής Μαξιμιανό και παραδέχτηκε την πράξη του.
Ο ηγεμόνας τον καταδίκασε σε θάνατο.Αρχικά έξυσαν το σώμα του με σιδερένιες λεπίδες και στη συνέχεια του φόρεσαν σιδερένια υποδήματα με καρφιά και τον ανάγκασαν να περπατήσει.Το αίμα που χύθηκε από το κορμί του ήταν τόσο πολύ που έβαψε την γύρω περιοχή.
Στη συνέχεια συνέθρυψαν το κορμί  του κι ο Άγιος παρέδωσε το πνεύμα του.Οι δήμιοι του όμως δεν ησύχασαν άναψαν μεγάλη φωτιά για να κατακαύσουν όσα μέλη του σώματος του είχαν απομείνει.
Τότε συνέβει κάτι παράδοξο, ξαφνικά ενώ είχε καλοκαιρία άνοιξαν οι ουρανοί και ξέσπασε μια σφοδρή καταιγίδα με χαλάζι την οποία συνόδευαν αστραπές και βροντές.
Οι δήμιοι του Αγίου διεσκορπίστηκαν.Πιστοί χριστιανοί που ακολουθούσαν τον Άγιο κατάφεραν και συνέλεξαν τα άγια λείψανα[2] του Οσιομάρτυρα Σώζοντα και τα ενταφίασαν.
Η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του στις 7 Σεπτεμβρίου.Ο Άγιος Σώζων ή Σώζος όπως τον αποκαλούν οι Λήμνιοι  είναι ο πολιούχος Άγιος της Λήμνου.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη






[1] Το συναξάρι του Αγίου Σώζοντα γράφτηκε από την αρχή στα ελληνικά  κι αρχίζει με τη φράση:"Μαξιμιανού της Κιλικίας...".
[2] Τα άγια λείψανα του Αγίου Σώζοντα έλαμπαν τη νύχτα με ένα λαμπρό και παράδοξο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου