Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Η Οσία Πελαγία η Τηνία



Η Οσία Πελαγία της οποίας το κοσμικό όνομα ήταν Λουκία ήταν κόρη του παπα-Νικηφόρου Νεγρεπόντη. Γεννήθηκε στο χωριό Κάμπο της Τήνου το 1752. Σε ηλικία 15 ετών αφού προηγουμένως η Λουκία είχε χάσει τον πατέρα της εκάρει μοναχή με το όνομα Πελαγία. Η ζωή της ήταν όλο προσευχή κι άσκηση. Για μαξιλάρι της η Οσία Πελαγία είχε μια πέτρα. «Αμέμτπως εβίωσας εν εγκράτεια πολλή και πόνοις ασκήσεως και εν αγάπη θερμή, Πελαγία Θεόληπτε».
Στις 23 Ιουλίου του 1822  η Οσία Πελαγία η οποία  τότε ήταν 73 ετών, είδε στον ύπνο της για Τρίτη συνεχή φορά τη Θεοτόκο να της ζητάει να φέρει στο φως την εικόνα της που ήταν θαμμένη εδώ και πολλά χρόνια στο κτήμα του Αντώνη Δοξαρά και να της ζητάει να τη στεγάσει.
Η Οσία Πελαγία ενημερώνει το πρωί το μητροπολίτη Τήνου Γαβριήλ και ξεκινάνε οι εργασίες της ανασκαφής[1]. Οι ανασκαφές στο κτήμα του Δοξαρά ξεκινάνε το Σεπτέμβριο του 1822. Ο χρόνος περνάει αλλά  η εικόνα δεν φανερώνεται. Δυσπιστία παντού εξαπλώνεται. Η Οσία Πελαγία προσεύχεται και η Θεοτόκος της φανερώνει το σημείο που η εικόνα είναι θαμμένη. Έτσι στις 30 Ιανουαρίου 1823 η αξίνα του Δημητρίου Βλάσση έφερε στο φως το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας. Πρώτα τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και στη συνέχεια τη Γλυκιά Θεοτόκο. Καθώς η αξίνα είχε χτυπήσει, είχε χωρίσει κάθετα την εικόνα στα δυο. Η Θαυματουργή Εικόνα είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Η Οσία Πελαγία εκοιμήθει στις 28 Απριλίου 1834 μ.Χ. και ενταφιάστει στο ναό των Ταξιαρχών του μοναστηριού. Με Συνοδική Πατριαρχική Πράξη του 1970 ορίστηκε η μνήμη της να τιμάται στις 23 Ιουλίου την ημέρα δηλαδή που η Οσία Πελαγία είδε σε όραμα της τη Θεοτόκο.Η τιμία κάρα της Οσίας Πελαγίας φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου της Τήνου.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


[1] Αρχικά η σύζυγος του Αντώνη Δοξαρά καθώς ο ίδιος έλειπε στην Κωνσταντινούπολη είχε δισταγμούς αλλά γρήγορα και με θαυμαστό τρόπο οι δισταγμοί απομακρύνθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου