Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Αγκώνα- Καμίνια

Το ξωκλήσι βρίσκεται μέσα σε μια ρεματιά πνιγμένη στα βάτα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αλέξανδρο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Είναι ο δεύτερος ναός των Καμινίων που έχει αφιερωθεί στον Άγιο. Τα Καμίνια με τα τρία ξωκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Αλέξανδρο αποτελούν την απόδειξη πως ο χρόνος εδώ δεν λησμόνησε τον άλλοτε πολιούχο του νησιού και εξακολουθεί να τον λατρεύει και να τον τιμά.
Το τωρινό ξωκλήσι έχει οικοδομηθεί στις αρχές του 20 αιώνα πιθανότατα πάνω σε ερείπια ενός παλαιότερου. 
Η θέση που έχει επιλεγεί δηλώνει ότι εκεί θα πρέπει να υπήρχε ναός τουλάχιστον από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Οι χριστιανοί επέλεγαν τέτοια σημεία μέσα σε ρεματιές για να κρύψουν από τους Τούρκους μικρά ξωκλήσια. Αλλά και παλαιότερα στα βυζαντινά χρόνια μοναχοί επέλεγαν  σημεία δυσπρόσιτα και απομονωμένα για να δοξάσουν τον Δημιουργό. Το τοπίο στον Αγκώνα είναι μαγικό. 
Πριν φτάσει ο επισκέπτης στον Άγιο έχει συναντήσει την παλιά πέτρινη οθωμανική κρήνη φτιαγμένη από κόκκινη πέτρα από το Παραδείσι.
Στο ιερό του παλιού ναού υπάρχει η εικόνα του Ιωάννη του Προδρόμου .Κρατάει στο δεξί του χέρι μακροσκελή Σταυρό. Σπάνια η γλυκύτητα του προσώπου του Αγίου. Συνήθως ο Ιωάννης εμφανίζεται στην αγιογραφία με άγρια όψη, τονίζοντας περισσότερο την ιδιότητα του Αγίου ως Ασκητή. Στην συγκεκριμένη εικόνα ο λαϊκός αγιογράφος απόδωσε στο πρόσωπο του Αγίου μια γλυκύτητα μοναδική. Η εικόνα είναι του 1911.
Στο τέμπλο υπάρχουν οι εικόνες της ΜΡ ΘΟΥ Οδηγήτριας, του  Παντοκράτορα και του Αγίου Αλεξάνδρου Επίσκόπου Κωνσταντινουπόλεως
Η εικόνα της ΜΡ ΘΟΥ Οδηγήτριας εμφανίζει την Παναγία εστεμμένη ,ενώ το στέμμα απουσιάζει από τον υιό της.
Ξεχωρίζει η εικόνα του Παντοκράτορα. Εντυπωσιακό το πρόσωπο του Χριστού. Δεσπόζει. Βλέποντας το πρόσωπο έχεις την αίσθηση ότι βλέπεις έναν Καμιώτη του 1911.Τόσο οικείο και προσφιλές είναι το πρόσωπο του Ιησού. Το σώμα του είναι εμφανώς μικρότερο.
Ο Άγιος Αλέξανδρος είναι εστεμμένος με την πατριαρχική μήτρα και είναι καθισμένος στον πατριαρχικό θρόνο. Ο Αγιογράφος δεν τον αποκαλεί Πατριάρχη αλλά Επίσκοπο Κωνσταντινούπολης.
Οι τρεις εικόνες φέρουν την ημερομηνία 1911 ή 1917.Στο ναό υπάρχει και παλιό σιδερένιο"κατσ'βέλικο"μανουάλι του 20 αιώνα.
Τον Ιούλιο του 2011 άλλαξαν την εξόθυρα του ναού και η παλιά ξύλινη "γαλάζια" πόρτα αντικαταστάθηκε από μια καφέ αλουμίνια.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου