Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η Αγία Φωτίδα

Η Αγία Φωτίδα[1] υπήρξε μια από τις πέντε αδελφές της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδας. Η Σαμαρείτιδα  καταγόταν από την πόλη Σιχάρ. Μια καλοκαιρινή μέρα συνάντησε τον Ιησού να κάθεται κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ.Ο Ιησούς της ζήτησε νερό για να πιει.
Η συνάντηση με τον Ιησού υπήρξε καθοριστική για τη Σαμαρείτιδα και την οικογένεια της. Αργότερα μετά την Ανάσταση του Κυρίου, την ημέρα της Πεντηκοστής, η Σαμαρείτιδα βαπτίστηκε Χριστιανή από τους Αποστόλους μαζί με τις πέντε αδελφές της και τους δύο γιους της.
Ονομάστηκε Φωτεινή και οι αδελφές της Φωτίδα και Φωτώ ενώ Φωτεινοί οι γιοί της γιατί όπως σημειώνει κι ο υμνογράφος "θείαν χάριν γαρ αιτούνται και φωτισμόν".
Κήρυξαν τον Χριστιανισμό στην Συρία, στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, στην Καρχηδόνα κι έφτασαν μέχρι τη Ρώμη.
Η οικογένεια της Αγίας Μεγαλομάρτυρας και Ισαποστόλου Φωτεινής κι η Αγία Φωτίδα μαρτύρησαν  στη Ρώμη για την πίστη τους.Εκεί έγιναν και πολλά θαύματα και πολλοί Ρωμαίοι έγιναν χριστιανοί.
Στη Λήμνο η Αγία Φωτίδα τιμάται ιδιαίτερα.Στην Κώμη και στην Καλλιθέα υπάρχουν εξωκλήσια αφιερωμένα στην Αγία Φωτίδα.
Στην Κώμη υπάρχει εντυπωσιακός ναϊσκος δίπλα σε πηγάδι που θυμίζει το φρέαρ του Ιακώβ κι εκεί τελείται Μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και Εόρτιος Θεία λειτουργία.
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λημνιακά πανηγύρια.Παλαιότερα στον προαύλιο χώρο του ναού υπήρχε μεγάλη εμποροπανήγυρη με τους τσουκαλάδες του Κότσινα να εμπορεύονται τα λαγήνια τους και ζωοπανήγυρη με τους ζωέμπορους να προμηθεύουν τους κεχαγιάδες με γουρουνάκια.
Η Αγία Φωτίδα εορτάζει την 1η Αυγούστου.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη





[1]Φωτεινήν και Φωτίδα και Φωτώ ανυμνήσωμεν αναφέρει ο υμνογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου