Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Μούδρο


Το ξωκλήσι του Αγίου Παύλου βρίσκεται στην παραλία του Μούδρου, σχεδόν απέναντι από το λιμάνι.
Πρόκειται για ένα πολύ παλιό ξωκλήσι του 19 αιώνα ίσως και πολύ παλαιότερο, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα.
Ο ναΐσκος θα πρέπει να σχετίζεται με την αγιορείτικη  μονή του Αγίου Παύλου και να ήταν  ένα από τα  πολλά μετόχια που η μονή διέθετε  στη Λήμνο.
O Απόστολος Παύλος θεωρείται πολύ θαυματουργός.
Γύρω στα 1890 υπάρχει προφορική μαρτυρία που συνδέει το ξωκλήσι με ένα θαύμα.
Κάποιος Ίμβριος σιδεράς ενώ δούλευε στο «κατσ’βέλικο»  του τραυματίστηκε σοβαρά στα μάτια του κι έχασε την όραση του.
Ήταν πολύ πιστός και προσευχόταν συνέχεια στο Θεό να τον ευσπλαχνιστεί και να του επαναφέρει την όραση.
Ένα βράδυ, δε θυμόταν αν ήταν στον ύπνο του ή στον ξύπνιο του, είδε έναν άνδρα και του είπε να μεταβεί στη Λήμνο, στο Μούδρο και εκεί θα βρει το φως του. Την άλλη μέρα σα ξημέρωσε πήρε το πλοίο και βρέθηκε στη Λήμνο. 
Πήγε και στο Μούδρο αλλά τίποτα, δεν είχε βρει το φως του. Απογοητεύτηκε. Στεναχωρημένος καθώς ήταν προσευχήθηκε στο Θεό κι ύστερα έσκυψε, πήρε χώμα και νερό και με αυτό έπλυνε το πρόσωπο του. Θαύμα.
Ευθύς ξαναβρήκε την όραση του. Σήκωσε το πρόσωπο του, θέλοντας να εξερευνήσει το σημείο και το πρώτο πράγμα που αντίκρισε ήταν ένα ξωκλήσι. Μπήκε στο ναΐσκο για να ανάψει τα καντήλια και να ευχαριστήσει το Θεό για το θαύμα που έζησε και τότε ο Ίμβριος σιδεράς βίωσε ένα ακόμα θαύμα.
Αναγνώρισε στην εικόνα του Αγίου Παύλου που υπήρχε στο τέμπλο, τον άγνωστο άνδρα που είχε δει στην Ίμβρο. 
Ο άνδρας συγκλονίστηκε. Πήγε στο χωριό και  εκεί παρακάλεσε το Μουδρινό σιδερά που εκείνα τα χρόνια, 1890 ή αρχές του 1900 είχε το «κατσ’βέλικο» του στο Μούδρο, το Θεοφάνη Δαρδαγάνη να του δανείσει τα εργαλεία για να φτιάξει ένα μανουάλι και να το αφιερώσει στον Άγιο και Απόστολο Παύλο.
Έτσι κι έγινε. Το μανουάλι για σχεδόν ένα αιώνα υπήρχε, μάρτυρας του θαύματος αλλά κάποια στιγμή αντικαταστάθηκε από ένα νεότερο και πιο φανταχτερό.
Ο ναός του Αποστόλου Παύλου στέκει εκεί στην παραλία του Μούδρου  αγκαλιάζοντας  κι ευλογώντας το χωριό. 
Το σημείο που ο Ίμβριος έφτιαξε τον πηλό που έβαλε στα μάτια του έγινε πηγάδι με αγίασμα και βρίσκεται λίγο   πριν το ξωκλήσι στα δεξιά του δρόμου.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη







***η φωτογραφία είναι της Αναστασίας Α.Ανδρεάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου