Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η Αγία Άννη κι ο Σουλτάνος της Λήμνου



Σύμφωνα με την παράδοση κάποτε τη Λήμνο διοικούσε ένας καλοκάγαθος σουλτάνος.Αυτός δεν μπορούσε ν’ αποκτήσει παιδί.Για το λόγο αυτό ήταν πολύ στεναχωρημένος.
Στη Λήμνο υπήρχαν πολλά αγιορείτικα μετόχια και για το λόγο αυτό οι πιστοί Λημνιοί συχνά επισκέπτονταν το Άγιο Όρος.Από τους Λημνιούς λοιπόν ο σουλτάνος έμαθε πως στο Άγιο Όρος, στη   σκήτη της Αγίας Άννης πήγαιναν πιστοί οι οποίοι ήταν άτεκνοι και προσεύχονταν ώστε η  Αγία να τους βοηθήσει να τεκνοποιήσουν.
Ο σουλτάνος όταν πληροφορήθηκε για τα θαύματα της Αγίας δεν μπορούσε να το βγάλει από το νου του και συνεχώς το σκεπτόταν.Έτσι σκέφτηκε να  ζητήσει τη βοήθεια της Αγίας προκειμένου κι αυτός να αποκτήσει διάδοχο.
Προσευχήθηκε λοιπόν στην Αγία Άννη και με Λημνιούς που θα επισκέπτονταν το Άγιο Όρος  έστειλε δώρα  στη σκήτη της Αγίας.
Τους ζήτησε μόνο σαν επιστρέψουν στη Λήμνο να του φέρουν λαδάκι κι αγίασμα.
Οι Λημνιοί βρέθηκαν σε δίλημμα.Πως να εμπιστευτούν έναν αλλόθρησκο και μάλιστα να του δώσουν αγίασμα και λάδι.
Πέταξαν λοιπόν τα δώρα και όχι μόνο δεν του έφεραν τίποτα αλλά φρόντισαν σαν έφτασαν στο νησί,να εξαφανιστούν.
Ο σουλτάνος στεναχωρήθηκε πολύ αλλά επειδή πίστευε και επιθυμούσε διακαώς να αποκτήσει διάδοχο βρήκε άλλους Λημνιούς που θα επισκέπτονταν το Άγιο όρος και τους διέταξε αυτή τη φορά,  να του φέρουν αγίασμα και λάδι.Αλλοιώς απείλησε ότι  αν δεν υπάκουαν στη διαταγή του όχι μόνο να μην ξαναπατήσουν στο νησί αλλά θα το πλήρωναν κι οι συγγενείς τους..
Οι Λημνιοί πήγαν στη σκήτη και εξομολογήθηκαν το γεγονός στους μοναχούς.Τότε οι μοναχοί της Σκήτης αποφάσισαν  επειδή ο σουλτάνος δεν ήταν χριστιανός αντί για αγιασμό να του στείλουν πόσιμο νερό και αντί για λάδι από τη καντήλα της Αγίας να του στείλουν κοινό λάδι.
Όμως το θαύμα  έγινε.Η Αγία Άννα χάρη στην πίστη και την επιμονή του σουλτάνου, τον βοήθησε κι έτσι απέκτησε ένα υγιέστατο παιδί.
Ο σουλτάνος από ευγνωμοσύνη δώρησε στη σκήτη της Αγίας Άννης ένα ολόχρυσο κανδήλι, διακοσμημένο από πολύτιμους λίθους το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα στη σκήτη κι αποτελεί απόδειξη πως η αληθινή πίστη κι η απέραντη αγάπη προς το δημιουργό θαυματουργούν.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου