Οι περιηγητές Jacques Nicolas Bellin (1738), Fracoise Grognand (1745), Joseph Roux (1764) και ο Ρήγας Βελεστινλής στην Χάρτα σημειώνουν το ακρωτήρι του Αγίου Νικολάου. Το σίγουρο όμως είναι ότι ακρωτήρι σίγουρα δεν είναι (πιθανόν να ήθελαν έτσι να χαρακτηρίσουν την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας ή τον Καβαλάρη) αλλά σίγουρα στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρξε εκεί μοναστήρι ή μετόχι του Αγίου Νικολάου.
Από το 1861 στην τοποθεσία υπάρχει μικρό ξωκλήσι χτισμένο κοντά στην ακροθαλασσιά. Το εκκλησάκι έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου ναίσκου ή μοναστηριού.
Ο Άγιος Νικόλαος παλαιότερα ήταν στολισμένος με πολύ παλιές εικόνες τις οποίες οι κάτοικοι στην δεκαετία του 1950, για την ακρίβεια το 1954, άλλαξαν για να τις αντικαταστήσουν με νεότερες και τις παλιές τις άφησαν έξω στη δυτική πλευρά του ναού όπου έμειναν εκεί για χρόνια μέχρι που σάπισαν και τις πέταξαν. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός της εικόνας του Αγίου Νικολάου. Κάθε τόσο άλλαζαν, αντικαθιστούσαν την εικόνα του Αγίου, αλλά το σαράκι την κατέστρεφε πάντα στο ίδιο σημείο και έτσι την αντικαθιστούσαν με μια καινούργια. Το 1993 από κάποιο αναμμένο καντήλι το εκκλησάκι ντύθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε. Παραδόξως το μόνο που διασώθηκε ήταν η εικόνα του Αγίου Νικολάου. Το καλοκαίρι του 1994 ο Κωνσταντίνος Ανδρέου ξαναέφτιαξε το κατεστραμμένο εκκλησάκι διατηρώντας της αρχική του λιθοδομή.
Κοντά στο ξωκλήσι υπάρχει αγίασμα. Όταν κάποτε επιχείρησαν να του αλλάξουν τη ροή και να το εκμεταλλευτούν για το πότισμα των χωραφιών τους, το αγίασμα στέρεψε, οι ιδιοκτήτες διχόνοιασαν και τα κτήματα έμειναν ακαλλιέργητα για πολλά χρόνια.
Η συγκεκριμένη περιοχή κρύβει πολλά αρχαιολογικά μυστικά της κλασικής εποχής.
Ευαγγελία Χ.Λιαπη
Ευαγγελία Χ.Λιαπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου