Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΑΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Φ'κι-Καμίνια

Το ξωκλήσι,  που είναι αφιερωμένο στους Ταξιάρχες, βρίσκεται στην περιοχή Φκι των Καμινίων και έχει οικοδομηθεί στα τέλη του 19 αιώνα.
Πολύ πιθανόν στην περιοχή να υπήρχε κάποιο μετόχι όπως τουλάχιστον συγκλίνουν το λιθόχτιστο μονοπάτι και οι σωροί από λαξεμένες πέτρες, τα πηγάδια, οι γούρνες που υπάρχουν στη γύρω περιοχή.
Ο ναός έχει συντηρηθεί αλλά δεν έχει διατηρηθεί τίποτα από τον παλαιότερο ναΐσκο.
Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει ένα ξύλινο τέμπλο ,το οποίο είναι βαμμένο γαλάζιο.
Στο ιερό υπάρχουν τρεις κόγχες (μια μεγάλη κεντρική και δεξιά κι αριστερά από μια μικρότερη) καθώς και ένα μικρό παραθυράκι το οποίο βρίσκεται στον αριστερό τοίχο του ιερού.
Μέσα στο ιερό στην κεντρική κόγχη υπάρχουν τρεις νεότερες εικόνες κι ένα καντήλι ενώ στη διπλανή μικρότερη κόγχη υπάρχει παλιά εικόνα που αφηγείται τα μαρτύρια του Ιησού και είναι φαγωμένη από το σαράκι.
Στο τέμπλο του ναού υπάρχουν σήμερα τρεις εικόνες.
Ο Ιησούς Χριστός, η Μήτηρ Θεού και ο Άρχων Μιχαήλ. Οι εικόνες είναι του 1932 και τις έχει αγιογραφήσει ο Μάνος Παπάμαλης, γιος του λαϊκού ζωγράφου Γρηγόρη Παπάμαλη[1].
Από τις εικόνες ξεχωρίζει η εικόνα της Μήτηρ Θεού[2] τόσο από αισθητικής πλευράς όσο και από θεολογικής άποψης.
Με τα φτωχικά εργαλεία και χρώματα της εποχής ο Μάνος Παπάμαλης έχει καταφέρει να αποδώσει τη Παντάνασσα αριστοτεχνικά μη λησμονώντας ότι η Παναγία γέννησε τον Ιησού σε ηλικία 16 ετών.
Με παππού ιερέα και πατέρα ζωγράφο ,η οικογενειακή παράδοση των Παπάμαλη έχει αγιογραφήσει τις πιο ωραίες Παναγίες και η συγκεκριμένη είναι μια από αυτές.
Η εικόνα του Ιησού αναφέρει :Δωρεά  Φωτεινή Α.Στυψιανού
Της Θεοτόκου : Δωρεά Ελένης και Ευαγγελίας Ι.Κομνηνού
και ο Άρχων Μιχαήλ :Δωρεά Κων.Κομνηνού
Ευαγγελία Χ.Λιάπη



[1] Ο Γρηγόρης Παπάμαλης γεννήθηκε στα Μοσχονήσια    της  Μ .Ασίας το 1871.Ο πατέρας του ήταν ιερέας και ονομαζόταν Στρατής.Ο Γρηγόρης Παπάμαλης σπούδασε αγιογραφία για ένα μικρό διάστημα στη Σμύρμη και εκεί γνώρισε τη Σωτηρία, Λημνιά από το Μούδρο .Την παντρεύτηκε και το 1905 ήρθε στη Λήμνο μαζί με τα δυο παιδιά του τον Μάνο και τον Ευάγγελο.Στη Λήμνο απέκτησε ακόμα ένα γιο το Στρατόνικο.Ο Γρηγόρης Παπάμαλης πέθανε το 1941.Ο Παπάμαλης θεωρείται ο λαίκος ζωγράφος της Λήμνου και έργα δικά του και των παιδιών του κοσμούν εκκλησίες,μαγαζιά και σπίτια της Λήμνου.(πηγή:Γρηγόρης Παπάμαλης ,ο Ζωγράφος της Λήμνου,Πολιτιστικός Σύλλογος Πορτιανού Λήμνου)
[2] Από την αγιογράφηση φαίνεται η μεγάλη ευλάβεια και αγάπη του Μάνου Παπάμαλη προς τη Θεοτόκο.

1 σχόλιο: