Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Άγιος Νικόλαος στην Αγιά της Φυσίνης



Στα αριστερά του λιμένος της Αγιάς, σε μικρή απόσταση από το χωριό της Φυσίνης υπάρχει στα ρίζα της μεσαιωνικής Σκάλας, το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.Πρόκειται για το πιο όμορφο, καλοσυντηρημένο και περιποιημένο ξωκλήσι της Φυσίνης.
Κατάλευκο ξωκλήσι με στοιχεία μπλε, ξεχωρίζει από πολύ μακριά καθώς είναι τοποθετημένο πάνω στα γκρίζα βράχια του λόφου κι ελέγχει το πέλαγος.
Δυστυχώς τα περισσότερα από τα παλιά ξωκλήσια της Λήμνου,τα οποία δεν βρίσκονται κοντά στα χωριά, είναι πλέον εγκατελειμένα.Το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου μολονότι βρίσκεται σε ερημική περιοχή είναι φροντισμένο με ιδιαίτερη αγάπη.
Οι άνθρωποι που το επιστατούν έχουν χρωματίζει με μπλε χρώμα το ιερό, το βηματόθυρο, το παραθύρι καθώς και το ξύλινο ψαλτήρι του ναίσκου.
Από τις εικόνες του ναού ξεχωρίζει μια απλή εικόνα του Αγίου Νικολάου της δεκαετίας 1960.Η εικόνα ξεχωρίζει για την γλυκύτητα που εκπέμπει ο Άγιος Νικόλαος.
Μπροστά στην εικόνα υπάρχουν κοχύλια τα οποία αφήνουν οι πιστοί  σε ένδειξη αγάπης προς τον Άγιο Νικόλαο κάνοντας του κι από μια ευχή.
Τα καντήλια του Αγίου σχεδόν καθημερινά είναι αναμμένα από τους ψαράδες που πηγαίνουν για να πάρουν τις βάρκες τους από το λιμάνι της Αγιάς αλλά και από τον άνθρωπο που το επιστατεί.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου