Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Άγιος Θωμάς ΚαμίνιαΣτα ρίζα του όρους Παραδείσι το 19 ο αιώνα υπήρχε ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο και Απόστολο Θωμά.
Το ξωκλήσι αυτό ήταν το μοναδικό ξωκλήσι της Ανατολικής Λήμνου το οποίο ήταν αφιερωμένο στον μαθητή του Ιησού, στον Άγιο Θωμά.Ιδιοκτήτης του ναού στα 1920 ήταν ο Ιωάννης Τ.Δουκαρέλλης. Ο ναός βρισκόταν μέσα  στο κτήμα του έκτασης περί τα 100 στρέμματα.
Ο ναϊσκος του Παραδεισιού  είχε χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού.Πολλά από τα δομικά υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην ανέγερση του ναού ήταν από τον αρχαίο ναό.Οι διαστάσεις του ναϊσκου του Αγίου Θωμά ήταν 7Χ3.
Μέσα στο ιερό του ναού αντί για Αγία Τράπεζα υπήρχε  αρχαίος βωμός.
O ναός του Αγίου Θωμά λειτουργούσε στα χρόνια της τουρκοκρατίας.Οι Οθωμανοί Τούρκοι σύμφωνα με την τοπική παράδοση φοβόντουσαν πολύ τον Άγιο Θωμά για αυτό και απέφευγαν να πλησιάσουν την περιοχή.
Το ξωκλήσι μετά το θάνατο του Ιωάννη Τ.Δουκαρέλλη (1922) δεν επισκευάστηκε κι έτσι με την πάροδο του χρόνου εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε.
Πολλά από τα αρχαία μέλη που υπήρχαν στη λιθοδομή του ναού χρησιμοποιήθηκαν από τους κεχαγιάδες της περιοχής στη λιθοδομή των μαντρών τους.
Σιμά στα ερείπια του ναού υπάρχει πηγάδι με αγίασμα πλαισιωμένο από μεγάλες και μικρές λίθινες  γούρνες.Τελευταία ελάχιστες από αυτές τις γούρνες έχουν απομείνει.
Σήμερα στην περιοχή  χρησιμοποιείται μόνο το τοπωνύμιο Άγιος Θωμάς ενώ ακόμα και πολλοί ντόπιοι συγχέουν το τοπωνύμιο με το ναό του Αγίου Αλεξάνδρου που υπάρχει στην περιοχή και νομίζουν πως εκείνο είναι το ξωκλήσι του Αγίου Θωμά.
Ευαγγελία Χ.ΛιάπηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου