Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

Άγιος Νικόλαος Ρωμανού στον κόλπο του Μούδρου

Ο  ναΐσκος  του Αγίου  Νικολάου  βρίσκεται παραθαλάσσια στον κόλπο του Μούδρο κοντά στη διασταύρωση για το Ρωμανού και πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά ξωκλήσια της Λήμνου.
Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή  που υπάρχει  στο υπέρθυρο του ναού, ο ναΐσκος χτίστηκε το 1966 από το Νικόλαο Λαμπίδη σε μνήμη των γονέων  του Παπα-Χαραλάμπη  και Αγοραστούδας.
Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες του ναού που υπάρχουν στο τέμπλο. Ξεχωρίζει η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται στα αριστερά του ναού κοντά στο τέμπλο ενώ η εικόνα της Θεοτόκου που βρίσκεται στο τέμπλο είναι του 1968 και αγιογραφήθηκε στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Συνδρομητές του ναού υπήρξαν οι Γραμματική Ψυχουλάρη, ο Παναγιώτης και η Αδαμαντία Τσάτσου καθώς και οι Νικόλαος και Βασίλειος Πανταζής και η Λευκή και ο Μόσχος Γκιόπουλος.
Πρόσφατα τον Ιούλιο του 2011 τοποθετήθηκε εντός του ναού νέα επιγραφή η οποία αναφέρει: «Το όνομα του Πατέρα και του γιού μου είναι Νικόλαος, της γυναικός μου Νικολίτσα. Γι αυτό με όλη μας τη καρδιά θελήσαμε να κάνουμε ένα μικρό δώρο σε αυτήν την εκκλησία και σε αυτό τον τόπο που τόσο αγαπήσαμε. Τα κουρτινάκια στο τέμπλο ,τα πλακάκια και η πόρτα είναι δώρα της οικογένειας Χρήστου Ν. Αφιώνη, Κάτοικοι Μυκόνου Ιούλιος 2008 –Ιούλιος 2011.
Ευαγγελία Χ.ΛιάπηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου