Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Καμίνια



Το ξωκλήσι της  Αγίας Παρασκευής βρίσκεται κοντά στο χωριό, στα αριστερά του χωματένιου δρόμου που οδηγεί στο Βρόσκοπο.
Χτίστηκε στα τέλη του 19 αιώνα, αλλά έχει πρόσφατα ανακαινιστεί και είναι ιδιαίτερα φροντισμένο.
Δεξιά και αριστερά της πόρτας υπάρχει το σκλί. Έχει μικρή καμπάνα και η οροφή του είναι στολισμένη με δυο σταυρούς, ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά. Το ξωκλήσι είναι περιφραγμένο με περίβολο με μπλε κάγκελα  .
Ο ναίσκος χτίστηκε ύστερα από όνειρο που υποδείκνυε στο κτήτορα το σημείο που θα έπρεπε να σκάψει χωρίς όμως, να το φανερώσει σε κανένα. Πράγματι πήγε και στο σημείο που του είχε υποδείξει η Αγία Παρασκευή κι ανάμεσα σε δυο πέτρες βρέθηκε η εικόνα της Αγίας. Ο κτήτορας  έχτισε το ξωκλήσι για να στεγάσει την εικόνα και να ευχαριστήσει την Αγία.
Η εικόνα αυτή η παλιά δεν υπάρχει πια στο ξωκλήσι κι ούτε γνωρίζουμε την τύχη της.
Οι παλαιότερες  εικόνες του 19 αιώνα είναι φαγωμένες από το σαράκι και ότι έχει απομείνει από αυτές τις έχουν ενώσει με ξύλινα υποστηρίγματα. Έτσι η Αγία Πελαγία έχει ενωθεί με ένα κομμάτι από μια εικόνα της Θεομήτορος και ο Παντοκράτορας με την ΜΡ ΘΟΥ. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η καταστρεμμένες εικόνες δεν έχουν πεταχτεί αλλά έχουν συντηρηθεί.
Δυο από τις νεώτερες εικόνες του ναού είναι του Φώτη Κόντογλου, ΙC/XC Ελεήμων και Παναγιά Οδηγήτρια.
Στο προαύλιο του ναού υπάρχει λίθινη πελεκητή κολώνα πιθανότατα από αρχαίο ναό, η οποία για χρόνια χρησίμευε ως κηροστάτης στο ξωκλήσι. Παρόμοια κολώνα υπάρχει και στον κεντρικό ναό του χωριού στα Καμίνια, στην εκκλησία της Παναγίας  μπροστά από το τέμπλο, στα αριστερά πλησίον της εικόνας του Αγίου Νικολάου.    
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου