Είναι το τρίτο ξωκλήσι των Καμινίων αφιερωμένο στον Άγιο Αλέξανδρο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Βρίσκεται στα σύνορα των Καμινίων με την Φυσίνη, στα ρίζα του όρους Παραδείσι. Είναι χτισμένο πάνω σε μια πλαγιά .Σε πλήρη αντίθεση με τον Άγιο Αλέξανδρο του Αγκώνα που το ξωκλήσι είναι κρυμμένο μέσα στα βάτα, ο ναός αυτός είναι χτισμένος σε πανοραμική θέα. Το ξωκλήσι πρέπει να χτίστηκε στα τέλη του 19 αιώνα ή στις αρχές του 20 αιώνα και να επισκευάστηκε στην δεκαετία του 1970.
Είναι πετρόχτιστο και δεξιά κι αριστερά της εισόδου υπάρχει το σκλί (πέτρινο πεζούλι) για να κάθονται οι πιστοί .Στα δεξιά της πόρτας υπάρχει μικρό παρα-θύρι.
Οι τρεις εικόνες του τέμπλου είναι της δεκαετίας του 1970. Το τέμπλο είναι παλιό, ξύλινο και βαμμένο με καφέ μπογιά. Οι εικόνες του τέμπλου είναι η ΜΡ ΘΟΥ, ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ και ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Στο κάτω μέρος του τέμπλου έχουν τοποθετηθεί δυο παλαιές, αχρονολόγητες εικόνες, του Παντοκράτορα και του Αγίου Αλεξάνδρου. Ξεχωρίζει η εικόνα του Αγίου Αλεξάνδρου. Ο Άγιος φοράει την επισκοπική μήτρα, ευλογεί με το δεξί χέρι ενώ στο αριστερό του χέρι κρατάει το Ευαγγέλιο. Οι χριστιανικές εικόνες είναι βιβλία που απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Εδώ ο αγιογράφος κάνει σαφές, με την προσθήκη του Ευαγγελίου στο χέρι του Αγίου, το γεγονός ότι ο Άγιος Αλέξανδρος δίδαξε στον κόσμο την ορθότητα της χριστιανικής πίστεως σε μια δύσκολη για τον Χριστιανισμό περίοδο εξαιτίας του Άρειου. Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει συνδυάσει τα χρώματα της αγιογραφίας, η γλυκύτητα και η ωριμότητα που εκπέμπει το πρόσωπο του Αγίου , τα μάτια και φρύδια. Κοιτώντας την εικόνα σε φυλακίζει το βλέμμα του Αγίου Αλεξάνδρου και αισθάνεται την ευλογία του.
Η εικόνα του Παντοκράτορα είναι μια απλή εικόνα από την οποία λείπει εντελώς η αίγλη του Θεανθρώπου. Ο Ιησούς μοιάζει περισσότερο με τον Ιούδα. Η συγκεκριμένη εικόνα προκαλεί αίσθηση δυσφορίας.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου