Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο χάρτης , η Γερμανίδα και η Αγία Βαρβάρα


Ο ναίσκος που υπάρχει στο ακρωτήρι υπάρχει από πολύ παλιά κι είναι αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα  ενώ έχει  ανακαινιστεί εκ βάθρων πολλές φορές.
Τα νερά είναι αρκετά βαθιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όρμος.Εδώ το 1917 ένα αγγλικό πλοίο εξόκειλε στην περιοχή.
Οι Γερμανοί στον κόλπο που απλώνεται από την Αγία Βαρβάρα έως την Άγιο Νικόλα την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944 είχαν τοποθετήσει πυροβολεία για να ελέγχουν τον κόλπο και τα περάσματα. 
Το καλοκαίρι του 1994 μια Γερμανίδα λέγεται ότι είχε κατασκηνώσει στο Μόλο κοντά στο ξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και ζητούσε πληροφορίες από τους ντόπιους για την τοποθεσία των γερμανικών κατοχικών καταλυμάτων που υπήρχαν στην περιοχή καθώς και πληροφορίες για τα Καμίνια κι όσα είχε σημειώσει σε ένα παλιό ιδιόχειρο και ιδιαίτερο χάρτη. Έμεινε αρκετές ημέρες στο Μόλο και όταν έφυγε οι ντόπιοι είδαν πως είχε ανασκάψει κοντά στο ναό σε διάφορα σημεία και υποστήριξαν πως αυτό που έψαχνε η Γερμανίδα το είχε βρει. 
Η  γυναίκα εκείνη είχε πει σε όσους είχαν συνομιλήσει μαζί της πως ήταν  η κόρη του Γερμανού Διοικητή  που υπηρέτησε το 1941-1944 στα Καμίνια
Η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας είναι ιδιαίτερη και μαγευτική ενώ συχνά στο ακροθαλάσσι η θάλασσα ξεβράζει πλήθος θραυσμάτων  κεραμικών προερχόμενα από τα εργαστήρια του Τσανάκαλε.
Ευαγγελία Χ. Λιάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου