Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚαμίνιαΝαίσκος στη τοποθεσία αυτή θα πρέπει να υπήρχε ήδη  από πολύ παλιά.Το σημερινό εκκλησάκι  έχει επισκευαστεί και αναπαλαιωθεί πολλές φορές. Βρίσκεται αντικριστά από τον Άγιο Γιάννη, στην αγκάλη του μόλου.
 Τα νερά είναι αρκετά βαθιά εν αντιθέσει με τα Ξεσπάσματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μικρό λιμανάκι. Το 1917 ένα αγγλικό πλοίο εξόκειλε στην περιοχή.[1] 
 Οι Γερμανοί στον κόλπο που απλώνεται από την Αγία Βαρβάρα έως την Άγιο Νικόλα είχαν τοποθετήσει πυροβολεία και είχαν φτιάξει διάφορα άλλα καταλύματα για το στράτευμα την περίοδο 1941-1944. 
Το καλοκαίρι του 1994 (50 χρόνια μετά) μια Γερμανίδα είχε κατασκηνώσει στο Μόλο κοντά στο ξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και ζητούσε πληροφορίες από τους ντόπιους για την τοποθεσία των γερμανικών κατοχικών καταλυμάτων καθώς και για κάποια άλλα σημεία τα οποία είχε σημειώσει σε ένα παλιό ιδιόχειρο χάρτη. Έμεινε αρκετές ημέρες στο Μόλο και όταν έφυγε οι ντόπιοι είδαν πως πλησίον της Αγίας Βαρβάρας είχε ανασκάψει και υποστήριξαν πως αυτό που έψαχνε το είχε βρει. 
Η  γυναίκα εκείνη είχε πει σε όσους είχαν μιλήσει μαζί της πως ήταν  η κόρη  του Γερμανού Διοικητή  που υπηρέτησε το 1941-1944 στα Καμίνια
Αρκετά κοντά στο μόλο στις ακτές της Αγίας Βαρβάρας η θάλασσα ξεβράζει πλήθος θραυσμάτων  αρχαίων  κεραμικών.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη[1] Το κατάρτι από το πλοίο το πήρε ο Σαράντος Παστρής και το χρησιμοποίησε ως δοκό για την κατασκευή του διώροφου σπιτιού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου